Maldiven / Malediven

De Maldiven of Malediven, officieel de Republiek der Maldiven, is een eilandengroepbestaande uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is slechts een kleine 300 km². Het grootste eiland is 5 km² groot en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens 88 vormen toeristenoorden.

Klimaatverandering

Als de zeespiegel nog 2 meter stijgt door klimaatverandering zullen de Maldiven onder water lopen. Daarom is klimaatbescherming een belangrijke prioriteit voor de regering, en Malé stuurt daarom naar vrijwel elke klimaatconferentie een stevige delegatie. Deze delegaties proberen te bewerkstelligen, dat de internationale gemeenschap zich houdt aan ambitieuze doelstellingen voor klimaatbehoud, en niet wijkt voor de druk van de industrie en landen met een hoge CO2-uitstoot zoals China en de VS.

Voormalig president Mohamed Nasheed heeft belangrijke maatregelen genomen: een bepaald percentage van de staatbegroting moet worden gebruikt voor nieuwe landwinning. Tegen de achtergrond van de stijgende zeespiegel wil de eilandenstaat op tijd zijn, om reserveland voor zijn bevolking klaar te hebben, mocht een belangrijk deel van de archipel door de zee verzwolgen worden. Hierbij is ook gedacht aan delen van India, Sri Lanka of Australië. De Maldiven doen hiervoor een beroep op de internationale gemeenschap, aangezien zij zelf hiervoor over onvoldoende financiële middelen beschikken. Daarbij proberen zij steeds de industrielanden te overtuigen van de noodzaak, om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Geografie

De Maldiven bestaan uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen. Deze liggen (met uitzondering van door de mens opgehoogde delen) gemiddeld 1,5 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van het land bedraagt 2,4 m en ligt op het eiland Villingili. Hiermee is het het laagst gelegen land ter wereld, met de laagste gemiddelde hoogte en met het laagste hoogste punt. De totale kustlijn bedraagt 644 km. Met 298 km² is het het kleinste land van Azië. Het grootste eiland van de Maldiven is Gan.

Lees meer hier!