Bora Bora

Bora Bora is een atol gelegen in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika. Het eiland behoort samen met onder andere Tahiti en Moorea tot Frans-Polynesië en ligt zo’n 260 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Papeete. Het eiland bestaat uit een uitgedoofdevulkaan, de 727 meter hoge Mount Otemanu, en een door een rif omgeven lagune. In het jaar2007 telde het eiland 8800 inwoners. De grootste plaats is Vaitape. De oorspronkelijke naam luidde Pora Pora, dat in het Tahitiaans “eerstgeborene” betekent.

Geschiedenis

Het atol werd waarschijnlijk in de 4e eeuw door Polynesiërs gekoloniseerd. Hoewel Bora Bora al in 1722 werd ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen, duurde het tot 1777 voordatJames Cook als eerste Europeaan voet aan wal zette.

In 1842 werd Bora Bora een Frans protectoraat.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Verenigde Staten er een basis. Onder andere werd er een landingsbaan en een oliedepot aangelegd en het werd een basis voorwatervliegtuigen. De basis werd tijdens de oorlog niet aangevallen en op 2 juni 1946opgeheven. Maar veel Amerikanen hadden het er zo naar hun zin dat ze weigerden te vertrekken. Sommigen zijn uiteindelijk met harde hand van het eiland verwijderd.

Lange tijd bleef Bora Bora het enige internationale vliegveld van Frans-Polynesië. Maar het kon daarentegen nooit grote vliegtuigen aan. Deze situatie bleef tot 1962 duren toen Faa’a International Airport werd geopend in Papeete.

Het eiland is vooral bekend om de weelderige natuur en luxueuze resorts die het eiland herbergt en is geliefd bij welgestelde westerlingen en pasgetrouwde stellen met een behoorlijk groot bestedingsbudget. Ook is het eiland populair bij Japanse en Amerikaanse toeristen. Ook al is het Frans de officiële taal van Frans-Polynesië, de Engelse taal wordt steeds populairder als omgangstaal, zeker onder jongeren.

Lees mer hier!