Wat is er zoal te doen in Curaçao met een huurauto?

Ga verder dan het strand en geniet van het lokale eten, de kunst, de cultuur en nog veel meer.

Welkom in Curaçao- of, zoals de lokale bevolking zegt, “Bon Bini.” Op dit zuidelijke eiland in de Caraïben zijn de zon en het azuurblauwe water in overvloed aanwezig. Als een van de meest westelijke eilanden van de Benedenwindse Antillen biedt Curaçao het hele jaar door milde temperaturen en maar heel weinig orkanen.

Maar er is op Curaçao meer te beleven dan bevredigend weer – van een diepere duik in de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel, tot het proeven van lokale gerechten terwijl u door de betoverende hoofdstad Willemstad zwerft. Van kunst en cultuur tot buitenactiviteiten, hier zijn de beste dingen om te doen in Curaçao om alles te ervaren wat het te bieden heeft.

Levendige historische gebouwen langs de waterkant aan de Punda-kant van de Koningin Emmabrug.

Levendige historische gebouwen staan langs de waterkant aan de Punda-kant van de Koningin Emmabrug.

  1. Maak een wandeling op de Koningin Emmabrug, met uitzicht op de Handelskade

De drijvende Koningin Emmabrug, in 1888 vernoemd naar een Nederlandse koningin en liefkozend de “Swinging Old Lady” genoemd, zwaait open om schepen de St. Annabaai in te laten, en verbindt de twee wijken van Willemstad, Punda en Otrobanda (“andere kant”). Aan de Punda-kant wordt u begroet door de Handelskade, een rij historische gebouwen aan de waterkant die in levendige kleuren zijn geschilderd.

  1. Zie hoe de Afro-Curaçaose plattelandsbevolking vroeger leefde en brood bakte in Kas di Pal’I Maishi

Curaçao is een multi-etnische Nederlandse kolonie met een bevolking van ongeveer 150.000 mensen die Papiamento spreken, een Creoolse taal die Portugees, Spaans, Nederlands en Engels mengt, en ook dialecten uit Afrika en van de inheemse Arawak-volkeren. De meeste Curaçaoënaars zijn echter afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen, en die vaak over het hoofd geziene erfenis is bewaard gebleven in Kas di Pal’I Maishi, een traditioneel lemen huis dat typeert hoe zwarte mensen op het platteland van Curaçao leefden tot 1950.

Dit dorre, met cactussen begroeide gebied is bijzonder heet, dus draag zonnebrandcrème en beschermende kleding. Een gids legt uit hoe de slavernij het eiland heeft gevormd en geeft een rondleiding door het kleine huis, dat is omgetoverd tot een museum met gewone huishoudelijke artefacten, zoals poppen, kleding en kookgerei. Voor een nog diepgaandere ervaring kunt u zich aanmelden voor een workshop om Pan Sera te maken, een rond brood dat Afro-Curaçaoënaars al generaties lang bakken in een stenen buitenoven, lang voordat er een bakkerij was op het eiland.

  1. Ontdek straatkunst met Art Now Tours

Maak een stedelijke kunstexcursie in Willemstad met Art Now Tours, opgericht door de lokale kunstenares Avantia Damberg. Tijdens de populaire twee uur durende Punda Art Walk tour (zaterdag, 16:30 tot 18:30; $10 per volwassene) ontmoet u lokale kunstenaars en ontwerpers, krijgt u een inkijkje in de oogstrelende straatkunst van de buurt – de Punda Wings muurschildering is een favoriet – en kunt u de afdingen-vriendelijke winkels voor sieraden, kunstnijverheid en andere lokaal gemaakte producten bekijken. Extra rondleidingen verkennen de kunstscène in Otrobanda en Scharloo.

Het Kurá Hulanda Museum is gevestigd op een voormalige slavenwerf en herbergt de grootste collectie Afrikaanse kunstvoorwerpen van het Caribisch gebied.

Met dank aan Curaçao Toeristen Bureau

Het Kurá Hulanda Museum, gevestigd op een voormalige slavenwerf, herbergt de grootste collectie Afrikaanse kunstvoorwerpen van het Caribisch gebied.

  1. Krijg een geschiedenisles in het Kurá Hulanda Museum

Dit antropologische museum is gevestigd op het terrein van een voormalige slavenfabriek en koopmanshuis en herbergt de grootste collectie Afrikaanse kunstvoorwerpen in het Caribisch gebied. In Kurá Hulanda krijgt u een uitgebreid overzicht van de trotse erfenis van West-Afrikaanse koninkrijken, de schrijnende Midden-Passage en de wreedheid van de trans-Altantische slavenhandel in de Afrikaanse diaspora, die ook de Amerika’s en de Caraïben omvatte. Maak een bezinnende wandeling door de openlucht beeldentuin, waar vriendelijke eilandkatten wonen en een adembenemend bronzen beeld dat aan de ene kant het gezicht van een vrouw toont en aan de andere kant het continent Afrika.

Tip: Ontdek Curaçao. Geniet in een huurauto die jou het best past.

  1. Breng hulde aan een held uit uw geboortestad bij het Tula Monument

In augustus 1795 leidde een zwarte man genaamd Tula een opstand met zijn mede-geknechte mensen op het eiland. In reactie op hun onmenselijke behandeling door de Nederlandse slavenhouders verklaarde Tula: “We zijn genoeg gemarteld. We willen niemand kwaad doen. We willen wel onze vrijheid.” De bloedige opstand duurde meer dan een maand, en duizenden tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd. Na zijn gevangenneming werd Tula echter op 3 oktober 1795 geëxecuteerd in het Rif aan de zuidkust van het eiland in Otrobanda. Daar vind je een monument ter ere van deze vrijheidsstrijder.